Ga naar de inhoud
Start » Veelgestelde vragen over de JR pass

Veelgestelde vragen over de JR pass

Van onze klanten krijgen wij altijd een hoop vragen over de Japan Rail pass. Vooral omtrent het gebruik van de passen in Japan. Het handige van de JR pass is dat deze niet alleen geldig is voor het treinnetwerk van de Japan Railway Group, u kan namelijk ook gebruik maken van bussen, ferries en monorails.

Voor welk openbaar vervoer kan ik de Japan Rail Pass gebruiken?

 • JR-treinen
  De pas is geldig voor bijna alle treinen die op het landelijke netwerk van JR (Japan Railways) rijden, inclusief Shinkansen, bepaalde expres-sneltreinen en lokale treinen. De kaart hieronder toont de belangrijkste treinlijnen die door de pas worden gedekt, voor het gemak hebben we kleine lokale lijnen weggelaten.
 • De Tokyo Monorail van/naar de luchthaven van Haneda
  Deze snelle trein brengt je binnen 15 minuten naar het centrum van Tokyo. Perfect voor binnenlandse vluchten.
 • JR Ferry naar Miyajima
  Miyajima is misschien wel één van de mooiste plekjes in Japan. De Shinto Itsukushima-schrijn is wereldberoemd en één van de top bezienswaardigheden van Japan.
 • Om sommige JR treinen te bereiken moet je gebruik maken van een apart trein netwerk van lokale aanbieders.
  Om het reizen voor u gemakkelijker te maken vallen deze treinen ook onder de JR pass. Echter, pashouders mogen alleen in- en uitstappen op stations die een overstap naar een JR-lijn verzorgen. Het is dus niet mogelijk om op tussengelegen stations te stoppen. De volgende niet JR geallieerde treinen mogen worden gebruikt:
  • Aoimori Spoorweg tussen Aomori, Noheji en Hachinohe om toegang te krijgen tot de JR Ominato Lijn naar het Shimokita Schiereiland.
  • IR Ishikawa Railway tussen Kanazawa en Tsubata om toegang te krijgen tot de JR Nanao Lijn naar het Noto Schiereiland.
  • Ainokaze Toyama Railway tussen Toyama en Takaoka voor toegang tot de JR Himi Lijn en JR Johana Lijn.
 • Lokale JR bussen
  De Japan Rail pass is geldig op een klein aantal lokale bussen die door JR worden geëxploiteerd (maar niet op de autobussen die je op de snelweg ziet). De volgende lokale bussen worden vaak gebruikt door toeristen en zijn toegankelijk met de JR pas.
  • Yamaguchi – Hagi
  • Kyoto Station – Ryoanji – Takao
  • Kanazawa Station – Kenrokuen
  • JR-bussen naar Lake Towada
  • JR toeristische lusbus in Hiroshima
  • JR stadsbussen rond Sapporo
  • JR lokale bus naar Kusatsu Onsen

Voor welk openbaar vervoer kan ik de Japan Rail pass niet gebruiken?

Wees niet ongerust met de Japan Rail pass bereikt u gemakkelijk elke uithoek van Japan. Ons netwerk is gigantisch groot en zorgt voor een comfortable en snelle reis tussen de grote steden. Helaas is de Japan Rail pass niet geldig op alle Shinkansen treinen tenzij u een extra toeslag betaald. De volgende treintrajecten vallen daaronder;

 • Nozomi treinen langs de Tokaido/Sanyo Shinkansen
  De Nozomi, de snelste treinen (soort Intercity) langs de Tokaido/Sanyo Shinkansen lijn vallen niet onder de Japan Rail Pass. Wel is het mogelijk voor pashouders om de Hikari treinen te gebruiken langs dezelfde lijn. Deze treinen stoppen bij meer stations dan Nozomi treinen en zijn iets langzamer en minder frequent. Eigenlijk is het de Japanse stoptrein. JR pashouders die een Nozomi gebruiken zullen het volledige tarief moeten betalen voor een treinticket.
 • Mizuho treinen langs de Sanyo/Kyushu Shinkansen
  De Mizuho, de snelste treinen langs de Sanyo/Kyushu Shinkansen lijn vallen ook niet onder de Japan Rail Pass. Gelukkig kunt u wel gebruik maken van Sakura treinen die over hetzelfde spoort rijden, deze zijn frequenter maar wel langzamer. JR Pashouders die een Mizuho willen gebruiken zullen het volledige tarief moeten betalen voor een treinticket.
 • JR-treinen die gebruik maken van niet-JR-sporen
  Er zijn ongeveer een klein aantal JR-treinen die gedeeltelijk gebruik maken van spoorwegen die eigendom zijn van verschillende lokale spoorwegmaatschappijen. Houders van een Japan Rail Pass moeten een extra tarief voor deze niet-JR trajecten betalen. Gelukkig zijn dit er maar enkele.
 • Speciale coupés en slaapplaatsen
  Speciale coupés, zoals privé coupes met slaapplek in nachttreinen, worden niet volledig gedekt door de Japan Rail Pass. Er zal hiervoor een toeslag moeten worden betaald. Gelukkig is er nog maar één nachttrein in heel Japan namelijk de Sunrise Seto/Izumo lijn. Dezelfde route kan veel sneller worden afgelegd met de Tokaido Shinkansen tussen Tokyo en Osaka. De Sunrise Seto/Izumo lijn gaat voor veel mensen tegenwoordig dus meer om de trein ervaring dan echt afstand overbruggen.
 • Treinen waarvoor een lijnbiljet nodig is
  Er bestaan enkele stedelijke suburb treinen, die een speciaal “lijnticket” nodig hebben en niet gedekt zijn door de Japan Rail Pass. Aangezien deze treinen echter gericht zijn op forensen uit de voorsteden, is het onwaarschijnlijk dat buitenlandse toeristen er gebruik van zullen maken. Verwarrend genoeg zijn er ook een paar treinen die “Liner” in hun naam hebben staan, maar geen lijnticket nodig hebben. Enkele voorbeelden zijn de Marine Liner en Seaside Liner. Deze treinen worden wel volledig gedekt door de Japan Rail Pass.
 • Snelwegbussen
  De pas is op geen enkele snelweg bus geldig.

Kan je zitplekken reserveren met een Japan Rail Pass?

Jazeker, het is mogelijk om treintickets te reserveren met de Japan Rail Pass. Dit doe je bij treinticket machines op de stations of via de alom aanwezige loketten. Het is mogelijk om ver van te voren treintickets te reserveren en daardoor gemakkelijk uw reis te plannen.

Is het nodig om zitplekken te reserveren?

Waarschijnlijk niet, de Shinkansen treinen rijden zeer frequent (meerdere malen per uur) en hebben een grote capaciteit aan plekken voor reizigers. Op sommige lijnen zoals is het wel nodig om een zit plek te reserveren. Het is tevens verplicht om op de volgend lijnen een treinticket te reserveren;

 • Narita Express (Tokyo – Narita Airport)
 • Hayabusa en Hayate treinen via het Tohoku/Hokkaido Shinkansen netwerk
 • Komachi treinen via het Akita Shinkansen netwerk
 • Kagayaki treinen via het Hokuriku Shinkansen netwerk
 • Sunrise Seto/Izumo nachttrein

Heeft u verder nog vragen over de JR Pas?

Mocht u verder nog vragen hebben over de Japan Rail Pass dan kunt u deze hieronder via de comments stellen. Wij zullen binnen 24 uur een antwoord geven op al uw vragen.

41 reacties op “Veelgestelde vragen over de JR pass”

 1. Hoi,
  Wij gaan in juli 1 maand naar Japan maar tussendoor ook 6 nachten naar Zuid Korea, we verblijven bijna op elk locatie minimaal 4 nachten. Is het voor ons voordeliger om enkeltjes te kopen ipv JR railpassen en/of regio passen te kopen? En bevelen jullie het aan om van tevoren tickets (shinkansen) te kopen of ter plaatse ook mogelijk?

  1. Beste Hang, ik denk dat regiopassen voor jullie dan goedkoper zijn! Wel lastig te zeggen als ik niet de hele reisplannen weet. Met Google Maps kan je al heel veel vooruit plannen om een kosten inschatting te maken. Succes en veel plezier!

 2. Beste,

  Ik vertrek in September 18 dagen naar japan. We hebben de volgende route: Tokyo > Hakone > Osaka > Hiroshima > Nara > Kyoto > Matsumoto > Tokyo.
  is het voor ons verstandig om de JR-Pass aan te schaffen of is het goedkoper om de tickets los te kopen.
  En kunnen we de JR-pass gebruiken in alle metro’s/trams in de grote steden?

  Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Mvg, Cas

  1. Waarschijnlijk is het goedkoper om de JR pas aan te schaffen gezien jullie flink wat rondreizen! Je kan dit zelf even controleren via Google Maps bijvoorbeeld, die geeft een redelijk accuraat beeld van de kosten. Echter, kan je zonder railpass niet alle treinen reserveren wat vervelend kan zijn in een korte vakantie. Verder krijg je naast de normale treinen ook veel ander openbaar vervoer vergoed. Niet alle metro’s en trams in de grote steden helaas!

 3. Dag, ik blijf waarschijnlijk langer dan 90 dagen in japan, en zou graag een rail pass willen gebruiken in de 4e maand. Is dat mogelijk? Ik las ergens dat de voucher binnen 3 maanden omgewisseld moet worden, en dat de Rail Pass daarna binnen een maand geactiveerd moet worden. Begrijp ik het dan goed dat het dan mogelijk zou zijn; als ik de pas op het laatste moment in Nederland koop, en het op de laatste dag van de 3 maanden inruil voor een Rail Pass, en het dan pas activeer voor ergens in de maand erna?

 4. Goedemiddag. Ik heb zojuist (bij JPR bestelde) Rail pass ontvangen en zie dat ik mijn roepnaam ipv de eerste naam in mijn paspoort heb opgegeven. Is dit een probleem?

 5. Goedenavond,
  Wij vertrekken 9 april naar Japan
  Verblijven 5 dagen in Tokyo en gaan daarna door naar Hakone voor 2 dagen.
  Als ik een JR pass ga aanschaffen is deze voor 7 dagen vanaf Hakone.
  Hakone(Odawara) – Kyoto
  Kyoto-Hiroshima
  Hiroshima-Osaka
  Klopt het dat ik met deze reis goedkoper uit ben om losse kaartjes te kopen?
  Groetjes Angelique

 6. Goedendag,

  Waarom zou ik via jullie de pas komen en niet direct via de website van JR? En is het mogelijk om ergens de prijzen te vinden van directe ritten, ik ben namelijk benieuwd of het wel lonend is voor mij.

  Groet

 7. Beste medewerker,

  Hoe werkt de Japan Railpass? Moet je het gebruiken in 7/14 opeenvolgende dagen of gaat het om het aantal reisdagen binnen een bepaalde periode?

  Hartelijke groet,
  Suzanne Unck

  1. Hoi Suzanne,

   Het klopt inderdaad dat je de railpass vanaf het activeermoment gebruikt voor 7/14/21 dagen. Helaas is het niet mogelijk om de dagen te spreiden.

   Mocht je nog meer vragen hebben dan hoor ik het wel.

   Fijne dag!

 8. Geldt het vooraf reserveren van een JR pass zowel voor de nationale pas als de regionale pas?
  Wij verblijven langer dan 21 dagen in Japan en denken erover om gebruik te maken van 1 nationale pas van 21 dagen en 2 of 3 regionale passen voor de eilanden in het zuiden.

 9. Wij zijn een reis aan het plannen voor vijf weken in november / december. Is het mogelijk om per persoon meerdere vouchers voor een JR pass te kopen en de vouchers al in Nederland te laten bezorgen?
  In de bovenstaande vragen lees ik het advies om vouchers in het hotel in Japan te laten bezorgen, maar wij gaan noet vooraf plannen waar en wanneer we verblijven.

 10. Beste,
  Wij gaan volgend jaar juli naar Japan (tickets als geboekt), kunnen we nu al passen bestellen en wanneer we aankomen activeren of moet je binnen bepaald termijn na aankoop activeren? Zo ja, over welk termijn hebben we het? Alvast dank!

  1. Hoi Hang,
   Het zal niet mogelijk zijn om de JR Pass tegen het huidige tarief te verkrijgen, gezien de termijn van 3 maanden om de pas in Japan te activeren op 31 december voorbij is. Helaas is daarom juli te ver weg om de passen te aan te schaffen. Je zou eventueel naar regio-passen kunnen kijken om toch goedkoper uit te zijn.

 11. Beste,

  Ik ga vanaf augustus 3 maanden naar Japan, In augustus heb ik een 7 daagse JR pass nodig en in oktober heb ik ook weer een 7 daagse JR pass nodig.
  In de tussentijd loop ik de 88 Tempel route op Shikoku.
  Vraagje, hoelang zijn deze passen geldig en voor welk tijdstip moet ik deze passen in Japan activeren.

  Hartelijk dank vast voor Uw reactie

 12. Ik moet bij het bestellen van de JR pass aangeven wat mijn aankomst datum is, is die datum ook de start van de 14 dagen periode of kan die 14 dagen periode ook ongeveer een week later ingaan?

 13. Goede morgen
  Ben bezig met eer Japan reis voor te bereiden, daarin zitten drie trajecten
  Osaka-HIroshima
  Hiroshima-Kyoto
  Kyoto-Tokyo
  Een railpas is volgens mij duurder dan de aparte prijs voor de drie tickets samen
  De ticketprijs voor deze drie trajecten is ong. 220 euro samen, maar ik weet dat er nog
  een basisprijs bijkomt voor het gebruik van de Shinkansen, als ik goed herinner is dat
  ongeveer 100 euro.
  M.a.w. je betaalt eenmaal 100 euro, en dan de afzonderlijke ticketten, wat in mijn geval
  zou neerkomen op een 320 euro
  Heb ik het juist voor ?

 14. Wij gaan 14 mei van Osaka (Universal Studio) naar Hiroshima en wij blijven daar 5 dagen. Wij gaan niet de Japanrailpass nemen. Kunnen wij wel een regionale pas nemen?

 15. Beste,

  Ik ga 8 weken naar Japan en zou graag binnen die periode twee keer gebruik willen maken van een pas: dus 2 passen van 14 dagen, om op verschillende momenten te activeren. Is dat mogelijk? Hartelijk dank voor de reactie.

  1. Hoi Johanne, wat leuk zeg! 8 weken gaat een groot avontuur worden, erg jaloers. Wat wij kunnen aanraden is dat je twee passen neemt. Beide kan je naar een hotel in Japan laten sturen waar je op dat moment bent. Dit is denk ik het makkelijkste voor jezelf.

 16. Beste,

  Ik vertrek dinsdag en heb 2 passen nodig voor 14 dagen.
  Is het mogelijk om deze vrijdag nog te ontvangen / op te halen?

  Groet,
  Evie

  1. Hoi Evie, dit gaat krap worden! Maar je kan de passen gewoon naar je hotel in Japan laten sturen. Dan komen ze sowieso op tijd aan. Succes en veel plezier met de reis!

  1. Beste Ted,
   Helaas is dat te snel! Wij krijgen ze ook vanuit Japan opgestuurd namelijk. Wat je wel zou kunnen doen is dat ze worden opgestuurd naar het hotel waar je aankomt.

 17. Goedenavond,

  In maart 2023 hebben de mogelijkheid om naar Japan te reizen voor 21 dagen. Van de JR Pass zullen gebruik maken.
  Nu is dat wij in Tokyo aankomen. Wijnwillen gelijk verder naar Nagasaki reizen.
  Mijn vraag is is dat mogelijk. Of moeten wij de volgende dag veder naar Nagasaki?
  Kun mijn vertellen hoe laat de eerste trein vertrek en hoe laat de laatste naar Nagasaki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *