Meteen naar de inhoud
Start » Veelgestelde vragen over de JR pass

Veelgestelde vragen over de JR pass

Van onze klanten krijgen wij altijd een hoop vragen over de Japan Rail pass. Vooral omtrent het gebruik van de passen in Japan. Het handige van de JR pass is dat deze niet alleen geldig is voor het treinnetwerk van de Japan Railway Group, u kan namelijk ook gebruik maken van bussen, ferries en monorails.

Voor welk openbaar vervoer kan ik de Japan Rail Pass gebruiken?

 • JR-treinen
  De pas is geldig voor bijna alle treinen die op het landelijke netwerk van JR (Japan Railways) rijden, inclusief Shinkansen, bepaalde expres-sneltreinen en lokale treinen. De kaart hieronder toont de belangrijkste treinlijnen die door de pas worden gedekt, voor het gemak hebben we kleine lokale lijnen weggelaten.
 • De Tokyo Monorail van/naar de luchthaven van Haneda
  Deze snelle trein brengt je binnen 15 minuten naar het centrum van Tokyo. Perfect voor binnenlandse vluchten.
 • JR Ferry naar Miyajima
  Miyajima is misschien wel één van de mooiste plekjes in Japan. De Shinto Itsukushima-schrijn is wereldberoemd en één van de top bezienswaardigheden van Japan.
 • Om sommige JR treinen te bereiken moet je gebruik maken van een apart trein netwerk van lokale aanbieders.
  Om het reizen voor u gemakkelijker te maken vallen deze treinen ook onder de JR pass. Echter, pashouders mogen alleen in- en uitstappen op stations die een overstap naar een JR-lijn verzorgen. Het is dus niet mogelijk om op tussengelegen stations te stoppen. De volgende niet JR geallieerde treinen mogen worden gebruikt:
  • Aoimori Spoorweg tussen Aomori, Noheji en Hachinohe om toegang te krijgen tot de JR Ominato Lijn naar het Shimokita Schiereiland.
  • IR Ishikawa Railway tussen Kanazawa en Tsubata om toegang te krijgen tot de JR Nanao Lijn naar het Noto Schiereiland.
  • Ainokaze Toyama Railway tussen Toyama en Takaoka voor toegang tot de JR Himi Lijn en JR Johana Lijn.
 • Lokale JR bussen
  De Japan Rail pass is geldig op een klein aantal lokale bussen die door JR worden geëxploiteerd (maar niet op de autobussen die je op de snelweg ziet). De volgende lokale bussen worden vaak gebruikt door toeristen en zijn toegankelijk met de JR pas.
  • Yamaguchi – Hagi
  • Kyoto Station – Ryoanji – Takao
  • Kanazawa Station – Kenrokuen
  • JR-bussen naar Lake Towada
  • JR toeristische lusbus in Hiroshima
  • JR stadsbussen rond Sapporo
  • JR lokale bus naar Kusatsu Onsen

Voor welk openbaar vervoer kan ik de Japan Rail pass niet gebruiken?

Wees niet ongerust met de Japan Rail pass bereikt u gemakkelijk elke uithoek van Japan. Ons netwerk is gigantisch groot en zorgt voor een comfortable en snelle reis tussen de grote steden. Helaas is de Japan Rail pass niet geldig op alle Shinkansen treinen tenzij u een extra toeslag betaald. De volgende treintrajecten vallen daaronder;

 • Nozomi treinen langs de Tokaido/Sanyo Shinkansen
  De Nozomi, de snelste treinen (soort Intercity) langs de Tokaido/Sanyo Shinkansen lijn vallen niet onder de Japan Rail Pass. Wel is het mogelijk voor pashouders om de Hikari treinen te gebruiken langs dezelfde lijn. Deze treinen stoppen bij meer stations dan Nozomi treinen en zijn iets langzamer en minder frequent. Eigenlijk is het de Japanse stoptrein. JR pashouders die een Nozomi gebruiken zullen het volledige tarief moeten betalen voor een treinticket.
 • Mizuho treinen langs de Sanyo/Kyushu Shinkansen
  De Mizuho, de snelste treinen langs de Sanyo/Kyushu Shinkansen lijn vallen ook niet onder de Japan Rail Pass. Gelukkig kunt u wel gebruik maken van Sakura treinen die over hetzelfde spoort rijden, deze zijn frequenter maar wel langzamer. JR Pashouders die een Mizuho willen gebruiken zullen het volledige tarief moeten betalen voor een treinticket.
 • JR-treinen die gebruik maken van niet-JR-sporen
  Er zijn ongeveer een klein aantal JR-treinen die gedeeltelijk gebruik maken van spoorwegen die eigendom zijn van verschillende lokale spoorwegmaatschappijen. Houders van een Japan Rail Pass moeten een extra tarief voor deze niet-JR trajecten betalen. Gelukkig zijn dit er maar enkele.
 • Speciale coupés en slaapplaatsen
  Speciale coupés, zoals privé coupes met slaapplek in nachttreinen, worden niet volledig gedekt door de Japan Rail Pass. Er zal hiervoor een toeslag moeten worden betaald. Gelukkig is er nog maar één nachttrein in heel Japan namelijk de Sunrise Seto/Izumo lijn. Dezelfde route kan veel sneller worden afgelegd met de Tokaido Shinkansen tussen Tokyo en Osaka. De Sunrise Seto/Izumo lijn gaat voor veel mensen tegenwoordig dus meer om de trein ervaring dan echt afstand overbruggen.
 • Treinen waarvoor een lijnbiljet nodig is
  Er bestaan enkele stedelijke suburb treinen, die een speciaal “lijnticket” nodig hebben en niet gedekt zijn door de Japan Rail Pass. Aangezien deze treinen echter gericht zijn op forensen uit de voorsteden, is het onwaarschijnlijk dat buitenlandse toeristen er gebruik van zullen maken. Verwarrend genoeg zijn er ook een paar treinen die “Liner” in hun naam hebben staan, maar geen lijnticket nodig hebben. Enkele voorbeelden zijn de Marine Liner en Seaside Liner. Deze treinen worden wel volledig gedekt door de Japan Rail Pass.
 • Snelwegbussen
  De pas is op geen enkele snelweg bus geldig.

Kan je zitplekken reserveren met een Japan Rail Pass?

Jazeker, het is mogelijk om treintickets te reserveren met de Japan Rail Pass. Dit doe je bij treinticket machines op de stations of via de alom aanwezige loketten. Het is mogelijk om ver van te voren treintickets te reserveren en daardoor gemakkelijk uw reis te plannen.

Is het nodig om zitplekken te reserveren?

Waarschijnlijk niet, de Shinkansen treinen rijden zeer frequent (meerdere malen per uur) en hebben een grote capaciteit aan plekken voor reizigers. Op sommige lijnen zoals is het wel nodig om een zit plek te reserveren. Het is tevens verplicht om op de volgend lijnen een treinticket te reserveren;

 • Narita Express (Tokyo – Narita Airport)
 • Hayabusa en Hayate treinen via het Tohoku/Hokkaido Shinkansen netwerk
 • Komachi treinen via het Akita Shinkansen netwerk
 • Kagayaki treinen via het Hokuriku Shinkansen netwerk
 • Sunrise Seto/Izumo nachttrein

Heeft u verder nog vragen over de JR Pas?

Mocht u verder nog vragen hebben over de Japan Rail Pass dan kunt u deze hieronder via de comments stellen. Wij zullen binnen 24 uur een antwoord geven op al uw vragen.

9 reacties op “Veelgestelde vragen over de JR pass”

 1. Beste,

  Ik vertrek dinsdag en heb 2 passen nodig voor 14 dagen.
  Is het mogelijk om deze vrijdag nog te ontvangen / op te halen?

  Groet,
  Evie

  1. Hoi Evie, dit gaat krap worden! Maar je kan de passen gewoon naar je hotel in Japan laten sturen. Dan komen ze sowieso op tijd aan. Succes en veel plezier met de reis!

 2. Beste,

  Ik ga 8 weken naar Japan en zou graag binnen die periode twee keer gebruik willen maken van een pas: dus 2 passen van 14 dagen, om op verschillende momenten te activeren. Is dat mogelijk? Hartelijk dank voor de reactie.

  1. Hoi Johanne, wat leuk zeg! 8 weken gaat een groot avontuur worden, erg jaloers. Wat wij kunnen aanraden is dat je twee passen neemt. Beide kan je naar een hotel in Japan laten sturen waar je op dat moment bent. Dit is denk ik het makkelijkste voor jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *