Ga naar de inhoud
Start » Regio JR pass voor Japan

Regio JR pass voor Japan

Naast de Japan Rail pass waarmee je door heel Japan kan reizen zijn er sinds kort ook regio JR passen beschikbaar voor bepaalde gebieden. Dit heeft vooral een groot financieel voordeel gezien deze regio passen een stuk goedkoper zijn dan de JR pass voor heel het land. Het is soms alleen wel even opletten welke trajecten er wel en niet onder vallen maar met onze hulp heb je dat zo door.

Voor welke regio zoek je een JR pass?

Op dit moment zijn er zeven verschillende JR regio passen te verkrijgen die allen dezelfde functionaliteit hebben als een Japan rail pass alleen binnen een beperkte regio. Hieronder staan alle regio JR passen die wij aanbieden. Welke past het beste bij jouw reis door Japan?

JR regio passen voor Honshu

Het grootste eiland van Japan is Honshu. Dit noemen de Japanners ook wel het hoofdeiland gezien je hier het bulk van de grote steden vindt zoals de hoofdstad Tokyo en de bekende toeristische trekpleisters Kyoto, Osaka, Hiroshima, Nara, Matsumoto en Mount Fuji bijvoorbeeld. Honshu is een gigantisch groot eiland (groter dan Engeland) en heeft daarom ook het meest uitgebreide spoornetwerk van Japan. Door de grote afstanden op het eiland en natuurlijk de meeste inwoners vind je hier ook vooral de beroemde Shinkansen treinen.

De JR Railways group heeft de regio passen voor Honshu opgedeeld in vier JR passen. Hieronder beschrijven we kort per regio waar elke pas specifiek voor geldig is.

Honshu Central JR Pass

Zoals de naam Central JR pass al verklapt is deze pas geldig op het centrale deel van het eiland Honshu. De belangrijkste connecties zijn de treinsporen tussen Nagoya, Takayama (nabij de veelbezochte Hida en Shirakawa-go dorpjes), Toyama, Kanazawa, Kyoto, Osaka en Kansai Airport. Vooral dat laatste stukje spoor naar Kansai Airport is erg interessant voor reizigers gezien het vliegveld erg ver buiten Osaka ligt en prijzig is om te bereiken.

Prijs van de Central JR pas: Vanaf €111,- voor 5 dagen

Honshu East JR Pass

De East JR pass is geldig op alle treintrajecten in het oosten van het eiland Honshu. Bekende treinlijnen voor toeristen zijn die tussen Tokyo en Hakone (voor Mount Fuji) of het pittoreske dorpje Kamakura. Maar ook de lijnen richting het oosten en noorden van Japan langs de steden Nikko, Sendai, Aomori (voor de overstap naar Hokkaido), Niigata en de waarschijnlijk bekendere plaatsen Nagano en Matsumoto.

Prijs van de East JR pas: Vanaf €150,- voor 5 dagen

Honshu West JR Pass

De West JR pass is geldig op alle trajecten in het westen van Japan met enkele mooie overstappen naar steden op de andere grote eilanden Shikoku (Takamatsu) of Kyushu (Fukuoka). Bekende lijnen zijn daarnaast de Shinkansens tussen Kyoto, Osaka, Kansai Airport, Nara (park met de hertjes en grootste houten tempel Todai-ji ter wereld), Himeji (Witte reiger shogun kasteel), Okayama en Hiroshima. Je kan met deze pas ook gebruik maken van het pondje naar Miyajima.

Prijs van de West JR pas: Vanaf €155,- voor 7 dagen

Kansai JR Pass

De Kansai JR pass is de kleinste JR regio pass voor het eiland Honshu maar beslaat wel één van de belangrijkste en drukste treinlijnen op het eiland. Met deze regio pas kan je namelijk vrij reizen met de treinen en Shinkansen tussen bekende steden als Kyoto, Osaka, Kobe, Himeji, Wakayama, Kamigori en Tsuruga. Daarnaast kan je vrij reizen naar Kansai Airport wat erg voordelig kan zijn mocht je vanaf dit vliegveld terugvliegen naar Nederland. Het mooie van deze pas is dat hij erg goedkoop is en al te bestellen is vanaf €19,-.

Prijs van de Kansai JR pas: Vanaf €19,- per dag of €53,- per 4 dagen

JR regio pas voor Hokkaido

Met de speciale JR pass voor het eiland Hokkaido kan je vanaf Naga-Oguni vrij gebruik maken van alle treinlijnen op het eiland. Je reist gemakkelijk vanaf Hakodate naar de hoofdstad Sapporo of de uithoek van het land Wakkanai. Enkele andere veel bezochte steden zijn Asahikawa, Furano en Kushiro. Je vindt hier een prachtige ongerepte natuur, alleen de treinreis zelf is het voor vele al de moeite waard.

Prijs van de Hokkaido JR pas: Vanaf €134,- voor 3 dagen of €199,- voor 7 dagen

JR regio passen voor Kyushu

Kyushu is het meeste zuidelijke van de big 4 eilanden van Japan. Met de JR Kyushu regio pass mag je gebruik maken van alle treinlijnen op het eiland. Zo reis je gemakkelijk van Fukuoka naar Nagasaki of Kumamoto. Daarnaast zijn er ook goede verbindingen met toeristische plekken zoals Beppu (natuurlijke warm waterbronnen), Kagoshima of Miyazaki.

Prijs van de Kyushu JR pas: Vanaf €118,- voor 3 dagen of €142,- voor 5 dagen

JR regio pas voor Shikoku

De JR Shikoku pas is geldig op alle treinlijnen van het eiland Shikoku. Dit relatief nieuwe netwerk neemt je mee rondom het eiland in enkele uren. Bekende connecties zijn Kojima (vaste land Honshu) naar Matsuyama, Kochi, Takamatsu of Tokushima. Deze JR regio pas is ook erg handig wanneer je bijvoorbeeld de 88 tempel pilgrimage wilt gaan wandelen.

Prijs van de Shikoku JR pas: Vanaf €118,- voor 3 dagen of €142,- voor 5 dagen

Vragen over de JR regio passen?

Zijn de regio JR passen ook geldig voor de Shinkansen?

Jazeker, de regio JR passen zijn geldig op alle trajecten binnen de regio die je hebt gekozen. Zitten er shinkansen lijnen in deze regio dan kan je daar gratis gebruik van maken.

Welke JR regio passen raden jullie aan?

Deze vraag is natuurlijk geheel afhankelijk van de rondreis door Japan die je wilt gaan maken. Onze ervaring leert dat de Central en East JR pas voor de meeste reizigers al voldoende is. Hiermee reis je namelijk gemakkelijk naar bekende highlights van Japan zoals Tokyo, Kyoto, Osaka maar ook kleinere steden zoals Matsumoto, Nara en Takayama. Tevens vallen de vliegveld spoorlijnen naar Kansai Airport en Narita Airport onder deze regio wat de passen erg voordelig maakt.

Raden jullie een normale Japan Rail pass aan of een JR regio pas?

Wil je zoveel mogelijk zien op het eiland Honshu dan is een normale Japan Rail pass voor het hele land voordeliger dan de regio passen. Daarnaast speelt hierbij gemak ook een grote rol gezien je niet meer hoeft na te denken over welke lijnen je neemt. Bezoek je alleen de steden Tokyo, Kyoto en Osaka dan zijn regionale passen waarschijnlijk goedkoper.

Hoeveel regio JR passen zijn er beschikbaar?

Er zijn zeven JR regio passen die je kan bestellen. Binnen deze treinkaarten zitten nog subregio’s die soms kunnen worden aangekocht voor een klein bedrag. Bijvoorbeeld voor een dagtrip naar Mount Fuji of Nikko.

Hoe snel ontvang ik de JR regio pass thuis?

Wij zorgen altijd voor een snelle verzending van de JR pass binnen 24 uur. Daarna is de levertijd meestal tussen de 3-5 dagen afhankelijk van de post en weekenden.

Vanaf wanneer gaat mijn JR regio pass in?

Je bepaalt zelf vanaf welk moment het abonnement op de JR pass in gebruik gaat. Het abonnement gaat namelijk pas lopen zodra jij het ticket activeert op een station in Japan. Dit moet wel gebeuren binnen een termijn van 3 maanden na aankoop.